Cranio Sacraal Therapie

 

Naast de ademhaling en de hartslag is het Cranio Sacraal systeem de derde levensfunctie van het lichaam.
Dit stelsel wordt beschouwd als de ademhaling van onze hersenen en het zenuwstelsel.

De naam van de therapie is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (heiligbeen/stuitje). In de hersenen wordt het Cranio Sacrale vocht geproduceerd en vervolgens stroomt dit vocht door het ruggenmerg naar beneden en weer terug naar de hersenen, het voedt en beschermt de hersenen en het zenuwstelsel.

Dit vocht heeft een krachtig ritme, het Cranio Sacraal ritme.  Een  in- en uitgaande golfbeweging   die zich  voortzet via  ons bindweefselnetwerk ( fascia) dat alle structuren in ons lichaam omhult en direct of indirect met elkaar verbindt, en daardoor kan de therapeut  het ritme van het hersenvocht overal voelen.

Het ritme geeft de  Cranio- Sacraal therapeut informatie over het functioneren van het Cranio Sacraal systeem.  De sterkte van de ritmische beweging is een indicatie voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De Biodynamisch Cranio Sacraal Therapeut zal ook de kracht die de ritmische beweging aandrijft kunnen voelen. Dit is onze eigen natuurlijke levenskracht. Het bijzondere is dat door afstemming tussen cliënt en therapeut, de cliënt weer met zijn eigen levenskracht in contact gaat komen zodat het lichaam kan gaan herstellen. Tijdens dit proces voelt de therapeut wat er gebeurt in het lichaam en ondersteunt het helingsproces.  De therapeut manipuleert niets maar volgt de intentie van de levenskracht waardoor de veranderingen altijd in uw eigen tempo plaats vinden en uw grenzen niet worden overschreden.

Een inhoudelijker verhaal over Cranio lees je in: Het Cranio Sacrale ritme.